انجمن نجوم آسمان وارنا

انجمن نجوم آسمان وارنا

این وب مربوط به انجمن نجوم آماتوری آسمان وارنا در ورامین می باشد
انجمن نجوم آسمان وارنا

انجمن نجوم آسمان وارنا

این وب مربوط به انجمن نجوم آماتوری آسمان وارنا در ورامین می باشد

رویداد نجومی قابل رؤیت در ایران در سال ۱۳۹۴ هجری شمسی



۱ -ماه گرفتگی کلی در تاریخ دوشنبه ۶ مهر

آغاز گرفتگی: ساعت ۴ و ۳۷ دقیقه بامداد
آغاز گرفتگی کلی: ساعت ۵ و ۴۱ دقیقه بامداد
پایان گرفتگی کلی: ساعت ۶ و ۵۳ دقیقه بامداد
پایان گرفتگی: ساعت ۷ و ۵۷ دقیقه بامداد

(در مناطق شرقی ایران، قبل از آغاز گرفتگی کلی، ماه غروب می کند. همچنین پایان گرفتگی کلی و جزئی در هیچ نقطه ای از ایران دیده نمی شود.)

اطلاعات تکمیلی رویدادهای نجومی سال ۱۳۹۴ هجری شمسی قابل درج در تقویم

خورشیدگرفتگی ها:

1-خورشیدگرفتگی جزئی:

یک شنبه ۲۲ شهریور، غیر قابل رؤیت در ایران. این گرفتگی در آفریقای جنوبی، نامیبیا ، بوتسوانا، زیمباوه، بخش جنوبی کشورهای آنگولا، زامبیا،موزامبیک، ماداگاسکار، جنوب اقیانوس هند و بخشی از جنوبگان قابل رؤیت است.

2- خورشیدگرفتگی کلی:

 چهارشنبه ۱۹ اسفند، غیر قابل رؤیت در ایران. این گرفتگی در بخش هایی از جزایر سوماترا، برونئی، شمال اندونزی، اقیانوس آرام به صورت کل ی؛ بخش اعظم هند، شرق آسیا، استرالیا (به جز بخشی از جنوب شرق آن) و بخشی از اقیانوس آرام به صورت جزئی قابل مشاهده است.

ماه گرفتگی ها:

ماه گرفتگی کلی:

 1- شنبه ۱۵ فروردین، غیرقابل رؤیت در ایران. این گرفتگی د ر آمریکای شمالی (به جز مناطقی از شرق کانادا)، آمریکای مرکزی و غرب آمریکای جنوبی، بخش شرقی پاکستان، بخش کوچکی از شمال شرق افغانستان، بخش وسیعی از تاجیکستان، شرق قزاقستان، قرقیزستان، شبه قاره هند، شرق آسیا و اقیانوسیه و بخش وسیعی از جنوبگانقابل رؤیت است.


2- دو شنبه ۶ مهر، قابل رؤیت در ایران. این گرفتگی غیر از بخشهای مرکزی و شرق آسیا و اقیانوسیه در تمام دنیا قابل رؤیت است.

لینک دانلود تقویم سال 1394 از موسسه تقویم ایران 

مهمترین رویدادهای نجومی سال 1393 هجری شمسی

سال 92 با 2 خورشید گرفتگی همراه بود.



اولی به صورت حلقوی در روز جمعه 20  اردیبهشت و دومی به صورت حلقوی- کلی در روز یکشنبه 12 آبان مناطق غربی تا مرکز ایران بصورت جزیی هنگام غروب دیده شد.


در سال 92 یک ماه گرفتگی داشت که به صورت جزیی بامداد  6  اردیبهشت آن هم محدود در ایران دیده می شد.


همچنین ظهور چندین دنباله دار از جمله دنباله دار آیسان و نهایتاً نابودی آن که می رفت این جرم دنباله دار قرن شود و کشف ابرنواختر 2014 که در زمستان 92 در کهکشان m82 شناسایی شد از جمله رویدادهای نجومی مهم سال 1392 خورشیدی بودند.


در سال 93 سه خورشید گرفتگی به وقوع خواهد پیوست:


اولی به صورت حلقوی سه شنبه 9  اردیبهشت 93 سواحل جنوب افریقا، قطب جنوب و شرق استرالیا 93/02/09


دومی به صورت جزیی پنج شنبه اول آبان 93 شمال و مرکز امریکا 93/08/01


سومی به صورت کلی جمعه 29 اسفند 93 از شرق اقیانوس اطلس آغاز و از گریلند به شمال سیبری می رسد. 93/12/29


این گرفت در غرب و شمال ایران با درصد پوشش بیشتر خورشید و در تهران بسیار محدود رصد خواهد شد.


2 ماه گرفتگی نیز خواهیم داشت که هر دو کلی و غیر قابل رویت در کشورمان هستند:


دوشنبه 25 فروردین 93 قاره امریکا واسترالیا 93/01/25


چهارشنبه 16 مهر 93 امریکا، استرالیا  و شرق آسیا 93/7/16


همچنین در سال 93 بارش‌های شهابی سالیانه‌ ای خواهیم داشت که می‌تواند با همراه ظهور دنباله دارها و رخدادهای غیرمنتظره همراه باشد.


منبع: انجمن نجوم آماتوری ایران

ثبت نخستین تصویر از رفتار نور به شکل موج و ذره

دانشمندان مؤسسه پلی‌تکنیک فدرال لوزان برای نخستین‌بار توانسته‌اند تصویری از رفتار نور را همزمان به شکل موج و ذره ثبت کنند,  دانشمندان می‌دانند که نور یک موج است؛ به همین دلیل نور می‌تواند در اطراف سازه‌ها خم شده و از سوراخ‌های بسیار ریز عبور کند. همچنین طول‌موج‌های مختلف نور باعث مشاهده رنگ‌های مختلف توسط انسان است.



اما همه این ویژگی‌ها و رفتارهای موج برای توضیح دقیق رفتار نور کافی نیست, برای مثال هنگامی که نور به فلز برخورد می‌کند، جریانی از الکترون‌ها را آزاد می‌کند. اینشتین این اثر را در سال ۱۹۰۵ توضیح داده بود که بر اساس آن، نور از ذرات نیز ساخته شده و این ذرات نور مانند توپ بیلیارد به ذرات الکترون فلز برخورد کرده و آن‌ها را به پرواز درمی‌آورد. این نظریه در نهایت باعث کسب جایزه نوبل توسط اینشتین شد، اما دانشمندان چندان از قبول رفتار نور به هر دو شکل موج و ذره خوشحال نشدند.
بیش از ۱۰۰ سال از آن زمان گذشته و آزمایشات گوناگون توسط دانشمندان اثبات کرده که نور هم به شکل ذره و هم موج رفتار می‌کند، اما هیچگاه این رفتارها بطور همزمان مشاهده نشده است.

اکنون محققان سوئیسی توانسته‌اند این شخصیت عجیب نور را با روشی جدید تصویربرداری کنند؛ آن‌ها ابتدا یک نور لیزر را به سیم فلزی کوچکی شلیک کردند که باعث گیر افتادن امواج نور در سیم شد.

محققان سپس جریانی از الکترون‌ها را در کنار سیم شلیک کردند. امواج نور از ذرات موسوم به فوتون‌ها ساخته شده‌اند، از این رو الکترون‌ها باعث کمانه کردن فوتون‌ها و در نتیجه افزایش سرعت برخی الکترون‌ها و کاهش سرعت برخی دیگر می‌شود. این تغییر سرعت به شکل نوسان‌های انرژی به نمایش درآمدند که قابل ثبت بودند.

دانشمندان سیم را در زیر یک میکروسکوپ بزرگ با قابلیت مشاهده الکترون‌ها قرار داده و تصویری از آن گرفتند؛ لایه پائینی تصویر به نمایش محل ذرات نور پرداخته و لایه بالای، شکل نور به عنوان موج را نمایش می‌داد.

به گفته محققان،‌ این آزمایش برای نخستین‌بار نشان داد که می‌توان مکانیک کوانتوم و طبیعت متناقض آن را مستقیما به تصویر کشید, این روش تصویربرداری می‌تواند به ارتقای توسعه رایانه‌های کوانتومی کمک کند, نتایج این تحقیق در مجله Nature Communications منتشر شده است.

منبع: باشگاه نجوم ساری